Logo BijzondereZaken.nl

Consumenten > Kunst & Antiekveiling Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties

EX LIBRIS THEMAVEILING 4 T/M 7 MEI

VAN ZADELHOFF VEILINGEN & TAXATIES

Dit voorjaar organiseert Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties een bijzondere Themaveiling van 4 t/m 7 mei waarin een zeldzame Ex Libris collectie geveild gaat worden in combinatie met internationale beeldende kunst & grafiek, waaronder werk van de Slowaakse kunstenaar Albín Brunovský (1935-1997), de Duitse Max Klinger (1857-1920), de Tsjechische Adolf Born (1930-2016) en de Litouwse Stasys Eidrigevičius (1949). De zeer uitgebreide en exclusieve Ex Libris collectie is tot stand gekomen na veertig jaar gepassioneerd verzamelen door het tandarts echtpaar Wout en Miets Meulemans, welbekend in de Ex Libris wereld. Het echtpaar heeft vele reizen gemaakt naar diverse landen om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten en opdrachten te verstrekken, o.a. aan Kalinovich, Romanyshin, Nozdrin, Jordanov, Jakovenko en Brunovsky. 


Ex Libris, dat in het Latijn “uit de boeken” betekent, vormde een manier om een boek van een eigendomsmerk te voorzien. In een typische Ex Libris werd een emblematische afbeelding, zoals bijvoorbeeld een familiewapen, monogram of figuratieve voorstelling getoond met de woorden Ex Libris, oftewel “uit de boekencollectie van …” gevolgd door de naam van de eigenaar van het boek. De betreffende Ex Libris is nauw verbonden met de eigenaar aan wie het toebehoort. Vooral in de hogere sociale kringen waar men zich een privébibliotheek kon veroorloven, was het gebruik populair. Bepaalde kunstenaars besloten zich zelfs te specialiseren in deze bijzondere vorm van kleingrafiek, zoals bijvoorbeeld de Belgische kunstenaar Armand Rassenfosse (1862-1934), van wie tientallen werken zijn opgenomen in deze Themaveiling.  


Uiteraard zijn er ook Ex Libris exemplaren van Nederlandse kunstbodem opgenomen die o.a. vervaardigd zijn door Anton Pieck, Pam Georg Rueter, Dirk van Gelder, Maurits Cornelis Escher en Marius Bauer. 


Twee etsen van de laatstgenoemde vermelden de naam van een wel zeer bijzondere eigenaar, namelijk: Vincent van Gogh. Het eigendomsmerk behoorde niet toe aan de beroemde schilder, maar aan zijn gelijknamige neef Vincent van Gogh (1866-1911) die als zoon van een kunsthandelaar en uitgever kennis maakte met de cultureel geëngageerde kringen van Amsterdam. Daar leerde hij ook Marius Bauer kennen die voor zover bekend vier ontwerpen voor Van Gogh ontwierp in dezelfde schetsmatige stijl. 


Gezien de kwantiteit van de collectie, zal deze opsplitst worden in twee verschillende veilingen. De eerste helft met meer dan 1.500 kavels aan Ex Libris & ander grafiek zal tezamen met een selectie aan beeldende kunst tentoongesteld worden tijdens de openbare kijkdagen op zaterdag 4 en zondag 5 mei tussen 10.00 – 17.00 uur aan de Nieuwe Havenweg 53a in Hilversum. Het tweede gedeelte zal geveild worden op een nader te bepalen datum. 

De kavels zijn tevens terug te vinden in de online catalogus waar vanaf 27 april geboden kan worden: 

https://www.vanzadelhoff.nl/portal/auction

Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties

T. 035 - 624 71 70

E. info@vanzadelhoff.nl

www.vanzadelhoff.nl

Logo BijzondereZaken.nl

BijzondereZaken.nl is een onderdeel van Zadkine Media. Een full-service media-exploitatie bureau welke in opdracht van uitgevers de gehele of gedeeltelijke advertentieverkoop en afhandeling verzorgt.

Contact

info@bijzonderezaken.nl

010 4369124

© Copyright 2024 - BijzondereZaken.nl, alle rechten voorbehouden.